Onlajn kurs pevanja - Pusti glas preko neta!

Pusti glas preko neta! - Online kurs pevanja Slobodno Pevaj

Četvoronedeljni onlajn kurs pevanja u kom ćemo istražiti osnove pevanja i u udobnosti svog doma eksperimentisati sa glasom kroz četiri tematske celine.

Istraživanje glasa sada je dostupno i preko interneta! U intimnosti ličnog prostora, radoznalih ušiju i grla, oslobađamo prostor za glas koji čeka da se čuje. Dok se ne izložimo iskustvu rada sa glasom, ni ne slutimo koliko raznovrsnih zvukova i tonova smo u stanju da proizvedemo. Muzički kurs “Pusti glas preko neta!” nastao je kao odgovor na situaciju koja je zadesila ceo svet i iznedrila nove načine rada. Otuda se javila ideja da se časovi pevanja nasele i u onlajn prostor, kako bi došli do što većeg broja vas.

Grupni rad u onlajn izdanju pogodan je da se “probije led” i zakorači na nove muzičke kontinente, a zatim laganim koracima i na put upoznavanja prostranstva zvuka i glasa. Na kom god kraju sveta da se nalazite, dobrodošli ste da eksperimentišete sa svojim glasom u okviru četiri susreta, od kojih svaki traje po 2 sata.

Biće mi zadovoljstvo da budem preko puta, kao vodič na putu otkrivanja mogućnosti koje vaš glas nosi.

Šta ovaj kurs jeste?

“Pusti glas preko neta!” osmišljen je kao jedan od modernih načina da eksperimentišemo sa glasom. Sigurna sam da nam je svima pevanje na neki način blisko, ali koliko smo zapravo pažnje dali svom glasu? Ovaj kurs je mesto na kom možemo bolje da čujemo svoj glas i oslobodimo ga uz pomoć različitih vežbi i tehnika. 
Šta znači imati sluha, da li sluh može da se izoštri, kako dah i pokret utiču na glas, samo su neka od pitanja koja ćemo pokrenuti na našim zajedničkim susretima. 
Kurs ima za cilj da ostvarimo bliži i prijateljski odnos sa svojim glasom, kao i da dobijemo ideju šta sve naš glas može. 

Šta ovaj kurs nije?

Svi smo različiti i sa drugačijeg mesta krećemo u proces rada sa glasom. Nekome je izazov stabilnost sluha, a nekome korišćenje daha. Duboko verujem u postupno i sistematično učenje, te ovo nije nikakav ubrzani kurs koji obećava otkrovenja i koji će omogućiti da preko noći propevamo. Takođe, nije ni brza priprema za nastup ili neki sličan događaj. Cilj programa je da se upoznamo sa osnovnim idejama o glasu, i krenemo put oslobađanja glasa.

Kome je namenjen kurs?

“Pusti glas preko neta!” pogodan je za početnike koji se stidljivo premišljaju, kao i za one već raspevane, koji bi da radoznalo pristupe svom glasu na neki nov način. Drugim rečima, namenjen je svima koji žele da se upoznaju sa potencijalima svog glasa. Prethodno iskustvo ili neiskustvo u pevanju, kao i uzrast, nisu nikakva prepreka za učestvovanje na kursu. Svi su dobrodošli.

Kako izgleda kurs?

“Pusti glas preko neta!” zamišljen je u formi četiri online susreta. Jednom nedeljno, u trajanju od 120 minuta, nalazimo se na zoom aplikaciji. Zoom, kao i druge slične aplikacije, zbog različitih tehničkih ograničenja nije praktičan za pevanje većeg broja ljudi u isto vreme, te će svako pevati za sebe sa isključenim mikrofonom, kako ne bismo smetali jedni drugima. Između vokalnih vežbi, pričamo, razmenjujemo utiske, delimo lična iskustva, naravno, sa otvorenim mikrofonom 🙂

Prednost ovakvog rada je što bez pritiska i traženja tuđih procena i validacija, a u okviru grupe i zajednice kao podrške na putu, možemo da eksperimentišemo i steknemo nove perspektive o sopstvenom glasu. Rasterećenost od kategorija dobro/loše, tačno/netačno, falš/u intonaciji, može nas vratiti u bliži odnos sa sopstvenim glasom, i najvažnije, dati nam priliku da se sa glasom upoznamo.

Svaki susret posvećen je obradi jedne teme. Osim vežbi koje angažuju određene delove pevačkog aparata, sa zadatom temom se upoznajemo i preko konkretnih muzičkih primera – pesama odabranih za tu priliku. Gde je muzika tu je i kretanje, pa su glavna podrška glasu dah i telesni pokret. Svaki naš susret će zato biti prožet i telesnim pokretom koji veoma doprinosi puštanju glasa. 

Pregled kursa

I NEDELJA
Šta sve učestvuje u pevanju?

Na prvom susretu upoznajemo se sa glavnim elementima pevanja. Akcenat stavljamo na pripremu “terena”,  gde su nam glavni saveznici dah i pokret. Pokretanjem mehanizma disanja obezbeđujemo uslove za budući pevani ton. Osim daha, proverićemo koji su sve delovi tela, direktno ili posredno, angažovani u pevanju. Svestan prolazak kroz telo daće nam širu sliku o korišćenju tela kao pevačkog instrumenta. 

 

II NEDELJA
Zvuk unutra i zvuk spolja

Zvuk koji proizvodimo može se prostirati jednako iznutra i spolja. Ozvučiti prostor iznutra (recimo kada izgovaramo slovo M, na primer u joga meditaciji ommmmm) je preduslov za puštanje zvuka na spolja, kao kada pevamo samoglasnike (I can’t liiiiiiiiiiiiiiiiiive). Kroz ozvučavanje zvučnog enterijera (glave i tela), a onda i kroz puštanje zvuka u spoljašnji prostor, proverićemo svoj doživljaj glasa u te dve dimenzije.

 

III NEDELJA
Sam svoj dirigent 

Dirigovati svom glasu, odnosno biti sopstveni dirigent, posebna je veština i podrazumeva navođenje glasa u prvom redu rukama, ali i svim drugim delovima tela. Pokret kao takav može biti veoma stimulativan za puštanje glasa. Ako se prisetimo koncerata omiljenih umetnika, primetićemo da gotovo niko ne zauzima uspravan/pravilan stav, naprotiv. Videćemo kako je telo itekako živo i u upotrebi tokom pevanja. Istražićemo detaljnije pokretanja tela u službi puštanja glasa. 

 

IV nedelja 
Ritam kao pokretač 

Ritam je komponenta muzike zbog koje mrdamo ramenima, tapkamo nogama o pod, pucketamo prstima, pomeramo glavu i vrat. Tempo pesme u uskoj je vezi sa ritmom, pa tako brz tempo traži brži ritam, kao što spor tempo privlači razvučenije ritmičke obrasce. Navedene komponente, tempo i ritam, odražavaju se i na proizvođenje tona. U okviru nekoliko odabranih ritmičkih obrazaca pustićemo ritam da vodi glas. 

 

Vežite se, pevaćemo!

Cena i trajanje

Cena kursa:
5000 RSD – plaćanje u celosti najkasnije 3 dana pred početak kursa *

Trajanje kursa:
4 online susreta – svake srede od 19:00 do 21:00h na Zoom aplikaciji

* Kurs je osmišljen kao celina od 4 tematski povezana susreta, pa iz tog razloga nije moguće plaćanje pojedinačnih susreta, već samo u celosti.

* * U slučaju nemogućnosti da prisustvujete jednom ili više susreta u toku kursa, snimak termina će vam biti poslat na mejl.
Povraćaj novca je moguć samo pre početka samog kursa.

Sledeći termin
10.03 – 31.03.2021 

Prijava

mejlom, telefonom ili preko društvenih mreža.

P.S - Ovo su rekli neki od učenika na časovima Slobodno Pevaj 🙂

 • positive review  Draga Elena, divni nežni andjeo koji nam na jako autentičan načim pomaže da otkrijemo naš glas.🧚‍♀️ Nakon samo godinu dana rada sa Elenom, mogu slobodno da kažem da sam se oslobodila i pustila glas pred svojim roditeljima, prijateljima i počela da svesno dopuštam da se čujem.🧚‍♀️ Njena stručnost i otvorenost me je na potpuno prirodan način vodila ka iskonskom prepoznavanju onoga što je unutar mene, tanani glas koji želi da se oslobodi. Način rada je veoma blizak našem biću a u isto vreme veoma inovativan i drugačiji. Predivno je sa njom raditi, i svaki novi čas je čarobna avantura eksperimentisanja i otkrivanja. Pre svega oslobadjanja i dopuštanja da posvećeno otkrivamo mogućnosti glasa. Jedan jako važan momenat je i taj da sa Elenom na času osećam poverenje i slobodu, što je i najvažnije u prepoznavanju i biranju osobe sa kojom ćemo raditi. 🧚‍♀️ Beskrajno sam zahvalna što je na mom putu spoznaje ušla u život divna Elena koja me vodi ka potpunom oslobadjanju svog glasa. 🧚‍♀️ Zato Vam najiskrenije preporučujem njene časove pevanja, jer ćete zasigurno zajedno stvarati velike promene. 🦋🙏🏻😇❤️🍀❤

  Kristina Vladisavljevic Avatar Kristina Vladisavljevic
  October 13, 2020

  positive review  Časovi pevanja kod Elene su neprocenjivi za otkrivanje slobode izražavanja kroz glas, disanje i pokret. Elena objedinjuje ove elemente izražavanja na metodičan način i empatično podstiče razvoj svesti o sopstvenom glasu prateći njegovo utelovljenje. Kroz rad na oslobađanju glasa kroz pevanje radi se i na osvešćivanju načina modulacije i kanalisanja glasa, što podstiče razvoj kreativnog izražavanja. Iskrena i topla preporuka svima koji žele da istražuju izražavanje sebe na ovaj način 😊

  Sladjana Djordjevic Avatar Sladjana Djordjevic
  October 4, 2020

  positive review  Potpuno sluchajno uz Elenu i njene divne casove, ponovo sam otkrila svoj glas i unutrasnje bice. 💗Elena je pre svega divan covek, prijatelj, veliki profesionalac i poznavalac materije. S njom je saradnja savrsena, casovi su uvek zanimljivi. Sto je najvaznije, ni jednog jedinog trenutka nisam ni za mrvicu posumnjala u svoj rad ili imala zastoj u komunikaciji bilo kog nivoa. Ona je neko ko uvek podrzava i podize samopouzdanje. A to je nesto najvaznije sto jednom umetniku treba da se pruzi bilo da je u pitanju amater ili profesionalac.

  Milica Ribar Avatar Milica Ribar
  October 4, 2020
 • positive review  Postoji nekoliko veoma važnih elemenata koji čine dobrog učitelja. Strpljenje, istinska zainteresovanost i podrška u procesu učenja, razumevanje i pre svega, ona osvešćenost koja omogućava adekvatan individualni pristup svakom učeniku. Elena je jedna od retkih osoba koja poseduje ove osobine i one je čine zaista posebnom u onome što radi. Tokom časova, zajedno sa Elenom istražujem zapanjujuće mogućnosti pevanja i rada sa glasom i dodirujem najskrivenije niti svoje ličnosti, za koje nisam znala da postoje. Od samog početka prelazimo neverovatno zanimljiv i sadržajan put pevanja. Na tom putu Elena me je podržala u želji za eksperimentisanjem i ispitivanjem granica, što je dovelo do toga da se krećem po širokom prostranstvu glasovnih mogućnosti. Zbog svega ovoga sam neizmerno srećna i zahvalna, jer mi se ukazala prilika da radim na sebi sa takvom osobom kao što je Elena.

  Chedo Nenadnosti Avatar Chedo Nenadnosti
  February 2, 2020

  positive review  Poslednjeg dana u godini često se osvrnemo i pogledamo šta je to što je ovu godinu učinilo lepšom i posebnijom. Za mene su to, između ostalog, bili časovi pevanja kod Elene. 💕 Istraživanje svog glasa, ali i sebe, predstavljalo je pravo uživanje, jer Elena, osim što je divan profesor, jeste i divna osoba, koja će vas ohrabriti da zađete duboko u sebe i eksperimentišete sa svojim glasom na jedan prirodan način. Svaki put, uz puno smeha, ali i rada, Elena vam pomogne da pomerite svoje granice, osluškujući šta je ono što se u učeniku krije i kako da to najlepše kroz glas pustimo da izađe. Zato samo raspevano i u 2020.godinu! 🎼🎵🎶🎤

  Ivana Poaro Stefanovic Avatar Ivana Poaro Stefanovic
  December 31, 2019

  positive review  Часови певања код Елене су чиста чиста радост и уживање! Кренула сам као потпуни почетник, са сразмерно великим страхом и неспремношћу да уопште пустим глас, али Елена има генијалан приступ који је моју почетну анксиозност претворио у ужитак. Ужитак истраживања музике, свог гласа, себе, али и света. Јер Еленин метод подразумева – огромно музичко образовање, широка знања и из других области која примењује у свом подучавању, бескрајну љубав према музици, слободи, и човеку. Елена приступа сасвим лично – осим знања, има и савршен осећај да препозна које вежбе ком ученику највише одговарају. Због тога је процес учења веома учинковит и пријатан. Елена поштује оно што је у човеку јединствено и помаже ученику да нађе свој израз, и да кроз музику искаже све што другачије не може. „Слободно певај“ је за мене једна од великих прекретница у животу. Дословно живим за дане када одлазим на час код Елене, јер током самог часа и дуго времена после њега осећам неописиву радост и усхићење у свом све распеванијем срцу. Елена је сјајан човек, ментор, уметник, а такође слободно могу да кажем да свом ученику постане и диван пријатељ.

  Анђела Пендић Avatar Анђела Пендић
  December 17, 2019
 • positive review  ko peva dusa mu cista, ko svira,pesma mu ista, ko voli, imace violine, i prijatelje, odane, fine…….pesma je zivot , ali ne bez violine……

  Raka Marinkovic Avatar Raka Marinkovic
  December 14, 2019

  positive review  Slobodno pevaj je koncept koji definitivno stoji iza svog imena! Časovi pevanja su originalni, zabavni, opušteni što nikako ne umanjuje ozbiljnost i odgovornost profesorke koja pažljivo, s razumevanjem pristupa učeniku. Kroz razgovor, vežbu i osmeh Elena zajedno sa učenikom definiše probleme. Ona kreira originalne i zanimljive vežbe pomoću kojih se rešavaju prepreke. Časove bih preporučila svima koji žele da pevanju pristupe na prirodniji način!

  Teodora Kravljanac Avatar Teodora Kravljanac
  November 20, 2019