Onlajn kurs pevanja - Pusti glas preko neta!

Pusti glas preko neta! - Online kurs pevanja Slobodno Pevaj

Četvoronedeljni onlajn kurs pevanja u kom ćemo istražiti osnove pevanja i u udobnosti svog doma eksperimentisati sa glasom kroz četiri tematske celine.

Istraživanje glasa sada je dostupno i preko interneta! U intimnosti ličnog prostora, radoznalih ušiju i grla, oslobađamo prostor za glas koji čeka da se čuje. Dok se ne izložimo iskustvu rada sa glasom, ni ne slutimo koliko raznovrsnih zvukova i tonova smo u stanju da proizvedemo. Muzički kurs “Pusti glas preko neta!” nastao je kao odgovor na situaciju koja je zadesila ceo svet i iznedrila nove načine rada. Otuda se javila ideja da se časovi pevanja nasele i u onlajn prostor, kako bi došli do što većeg broja vas.

Grupni rad u onlajn izdanju pogodan je da se “probije led” i zakorači na nove muzičke kontinente, a zatim laganim koracima i na put upoznavanja prostranstva zvuka i glasa. Na kom god kraju sveta da se nalazite, dobrodošli ste da eksperimentišete sa svojim glasom u okviru četiri susreta, od kojih svaki traje po 2 sata.

Biće mi zadovoljstvo da budem preko puta, kao vodič na putu otkrivanja mogućnosti koje vaš glas nosi.

Šta ovaj kurs jeste?

“Pusti glas preko neta!” osmišljen je kao jedan od modernih načina da eksperimentišemo sa glasom. Sigurna sam da nam je svima pevanje na neki način blisko, ali koliko smo zapravo pažnje dali svom glasu? Ovaj kurs je mesto na kom možemo bolje da čujemo svoj glas i oslobodimo ga uz pomoć različitih vežbi i tehnika. 
Šta znači imati sluha, da li sluh može da se izoštri, kako dah i pokret utiču na glas, samo su neka od pitanja koja ćemo pokrenuti na našim zajedničkim susretima. 
Kurs ima za cilj da ostvarimo bliži i prijateljski odnos sa svojim glasom, kao i da dobijemo ideju šta sve naš glas može. 

Šta ovaj kurs nije?

Svi smo različiti i sa drugačijeg mesta krećemo u proces rada sa glasom. Nekome je izazov stabilnost sluha, a nekome korišćenje daha. Duboko verujem u postupno i sistematično učenje, te ovo nije nikakav ubrzani kurs koji obećava otkrovenja i koji će omogućiti da preko noći propevamo. Takođe, nije ni brza priprema za nastup ili neki sličan događaj. Cilj programa je da se upoznamo sa osnovnim idejama o glasu, i krenemo put oslobađanja glasa.

Kome je namenjen kurs?

“Pusti glas preko neta!” pogodan je za početnike koji se stidljivo premišljaju, kao i za one već raspevane, koji bi da radoznalo pristupe svom glasu na neki nov način. Drugim rečima, namenjen je svima koji žele da se upoznaju sa potencijalima svog glasa. Prethodno iskustvo ili neiskustvo u pevanju, kao i uzrast, nisu nikakva prepreka za učestvovanje na kursu. Svi su dobrodošli.

Kako izgleda kurs?

“Pusti glas preko neta!” zamišljen je u formi četiri online susreta. Jednom nedeljno, u trajanju od 120 minuta, nalazimo se na zoom aplikaciji. Zoom, kao i druge slične aplikacije, zbog različitih tehničkih ograničenja nije praktičan za pevanje većeg broja ljudi u isto vreme, te će svako pevati za sebe sa isključenim mikrofonom, kako ne bismo smetali jedni drugima. Između vokalnih vežbi, pričamo, razmenjujemo utiske, delimo lična iskustva, naravno, sa otvorenim mikrofonom 🙂

Prednost ovakvog rada je što bez pritiska i traženja tuđih procena i validacija, a u okviru grupe i zajednice kao podrške na putu, možemo da eksperimentišemo i steknemo nove perspektive o sopstvenom glasu. Rasterećenost od kategorija dobro/loše, tačno/netačno, falš/u intonaciji, može nas vratiti u bliži odnos sa sopstvenim glasom, i najvažnije, dati nam priliku da se sa glasom upoznamo.

Svaki susret posvećen je obradi jedne teme. Osim vežbi koje angažuju određene delove pevačkog aparata, sa zadatom temom se upoznajemo i preko konkretnih muzičkih primera – pesama odabranih za tu priliku. Gde je muzika tu je i kretanje, pa su glavna podrška glasu dah i telesni pokret. Svaki naš susret će zato biti prožet i telesnim pokretom koji veoma doprinosi puštanju glasa. 

Pregled kursa

I NEDELJA
Šta sve učestvuje u pevanju?

Na prvom susretu upoznajemo se sa glavnim elementima pevanja. Akcenat stavljamo na pripremu “terena”,  gde su nam glavni saveznici dah i pokret. Pokretanjem mehanizma disanja obezbeđujemo uslove za budući pevani ton. Osim daha, proverićemo koji su sve delovi tela, direktno ili posredno, angažovani u pevanju. Svestan prolazak kroz telo daće nam širu sliku o korišćenju tela kao pevačkog instrumenta. 

 

II NEDELJA
Zvuk unutra i zvuk spolja

Zvuk koji proizvodimo može se prostirati jednako iznutra i spolja. Ozvučiti prostor iznutra (recimo kada izgovaramo slovo M, na primer u joga meditaciji ommmmm) je preduslov za puštanje zvuka na spolja, kao kada pevamo samoglasnike (I can’t liiiiiiiiiiiiiiiiiive). Kroz ozvučavanje zvučnog enterijera (glave i tela), a onda i kroz puštanje zvuka u spoljašnji prostor, proverićemo svoj doživljaj glasa u te dve dimenzije.

 

III NEDELJA
Sam svoj dirigent 

Dirigovati svom glasu, odnosno biti sopstveni dirigent, posebna je veština i podrazumeva navođenje glasa u prvom redu rukama, ali i svim drugim delovima tela. Pokret kao takav može biti veoma stimulativan za puštanje glasa. Ako se prisetimo koncerata omiljenih umetnika, primetićemo da gotovo niko ne zauzima uspravan/pravilan stav, naprotiv. Videćemo kako je telo itekako živo i u upotrebi tokom pevanja. Istražićemo detaljnije pokretanja tela u službi puštanja glasa. 

 

IV nedelja 
Ritam kao pokretač 

Ritam je komponenta muzike zbog koje mrdamo ramenima, tapkamo nogama o pod, pucketamo prstima, pomeramo glavu i vrat. Tempo pesme u uskoj je vezi sa ritmom, pa tako brz tempo traži brži ritam, kao što spor tempo privlači razvučenije ritmičke obrasce. Navedene komponente, tempo i ritam, odražavaju se i na proizvođenje tona. U okviru nekoliko odabranih ritmičkih obrazaca pustićemo ritam da vodi glas. 

 

Vežite se, pevaćemo!

trajanje kursa

4 online susreta – svake srede od 19:00 do 21:00h na Zoom aplikaciji

* Kurs je osmišljen kao celina od 4 tematski povezana susreta, pa iz tog razloga nije moguće plaćanje pojedinačnih susreta, već samo u celosti.

* * U slučaju nemogućnosti da prisustvujete jednom ili više susreta u toku kursa, snimak termina će vam biti poslat na mejl.
Povraćaj novca je moguć samo pre početka samog kursa.

Sledeći termin
Jesen 2021 

Prijava

mejlom, telefonom ili preko društvenih mreža.

P.S - Ovo su rekli neki od učenika na časovima Slobodno Pevaj 🙂

 • positive review  Elena sjajno prenosi svoja znanja, inspiriše i ohrabruje svoje polaznike da zaplove u tajne glasovnog izrazavanja. Nadahnjujuće i inspirativno, radovala sam se svakom času.Vera Nikolić

  Vera Nikolic Avatar Vera Nikolic
  April 4, 2021

  positive review  Ako želite da letite visoko i dišete duboko, uz istraživanje i upoznavanje novih nivoa svog glasa i glasovne slobode 🦋🎼 Časovi pevanja kod Elene otkrivaju slobodu ekspresije kroz disanje, glas, pokret, ritam i pesmu. Hvala ti Elena na prostoru da čujem svoj glas i osetim koliko ga i gde sve ima 🙏🏻🤗

  Andrea Milić Avatar Andrea Milić
  April 3, 2021

  positive review  Od časova sam očekivala jedno, a dobila nešto sasvim drugo! Ne samo da sam zavolela i počela da uvežbavam svoj glas da zvuči još bolje (jer uvek imamo predrasude prema glasu), Eleninim nežnim i prijateljskim pristupom ja sam počela da uživam u celom procesu otkrivanja sebe i svog glasa i raznih dubina koje ono sa sobom nosi. Šta god da želite da postignete sa glasom, u ove časove ćete se prosto zaljubiti! Elena je sjajan pedagog i metodika časova je odlična i dinamična! 💗

  Tamara Stojanovic Avatar Tamara Stojanovic
  March 18, 2021
 • positive review  Prošla sam Elenin kurs “Pusti glas preko neta” i beskrajno sam uživala u njemu! Elena je odličan pedagog i nežna osoba. Metode i vežbe koje koristi su posebne, i meni su mnogo značile. Za moje pevanje je uvek bila vezana gomila stida, stegnutost u grlu i grudnom košu, tako da sam pevušila isključivo kada sam sama, a i tada najtiše moguće. Nisam imala očekivanja od kursa, i za mene je ovako nešto na našim prostorima jako lepo iznenadjenje. Prijale su mi vežbe kroz koje smo prolazili na časovima, gde sam uvidela da je moj glas mnogo moćniji kada otvorim svoje telo. Upoznala sam dijapazon svog glasa. Moja žudnja je bila da upoznam i otvorim svoj glas, i da se oslobodim stida – i u tome mi je pomogao ovaj kurs! 🙂 Hvala ti Elena od srca 🙏❤️ Sledeći korak, ako se na njega odlučim, jeste da naučim da pevam sve tonove i finese 💃 Ako krenem tim putem – eto opet mene kod Elene ☺️

  Milica Panic Avatar Milica Panic
  March 5, 2021

  positive review  Za mene je iskustvo u slobodnoPevaj i rad sa Elenom bio kako ona voli da kaže a i kako kurs kaže oslobađajući. Ne samo u smislu pevanja već i u duhovnom smislu. Imam utisak kao da sam posle časova imala više energije i samopouzdanja. Otvorila mi je nove vidike i saznanja o glasu, muzici o sopstvenom glasu. Osećaj koji sam imala posle časova bio je poseban, kao da sam kroz dva sata izbrisala sve negativno iz sebe. Hvala Eleni i svim učesnicima na tom osećaju!

  Katarina Ristovic Avatar Katarina Ristovic
  March 2, 2021

  positive review  Iskusio sam online kurs Pusti glas preko neta, koji vodi Elena Sedlić. Ja sam unapred imao očekivanje i osećaj šta ću pronaći na ovom kursu i ta očekivanja su mi ispunjena. Budući da se bavim različitim praksama svesnosti na nivou tela, edukujem za integrativnog telesno orijentisanog psihoterapeuta i uopšte, da sam uvideo koliko mi je potreban siguran, vođen i podržan prostor za samooizražavanje, istraživanje, prihvatanje i slobodno puštanje glasa su mesta koje sam dotakao na Eleninom kursu. Radi se holistički, radi se sa dahom, dubokom relaksacijom i dovođenjem u sada-i-ovde trenutak, odakle se kreće u istraživanje glasa. Za one bez prethodnog psihoterapeutskog bekgraunda voleo bih da kažem da – ništa lakše i lepršavije od ovog kursa, da ne smorim ili ne uplašim ljude koji bi da pevaju bez mnogo filozofije. Definitivno će shvatiti nove slojeve i upoznati se bolje sa svojim glasom. Glas je za mene jedno od osnovnih vidova samoekspresije, rad sa glasom ima terapeutsko dejstvo. a svakako oslobađa na emotivnom i fiziološkom nivou, i ogroman je poligon za igru, slobodu i radoznalost. Takođe je mesto susreta sa našim unutrašnjim detetom. Elena Sedlić je profesionalac, otvorena i pažljiva osoba koja divno vodi ovaj kurs. Glasno preporučujem. 💪🏻🎶🌬

  Aleksandar Lazarevic Avatar Aleksandar Lazarevic
  March 1, 2021
 • positive review  Divna Elena nas tako nežno a odlučno vodi preko naših (unutrašnjih) granica, tako da osetimo snagu daha i zatim snagu svog glasa. Sve preporuke!🙏🌞😊

  Ljiljana Ilic Avatar Ljiljana Ilic
  February 25, 2021

  positive review  Draga Elena, divni nežni andjeo koji nam na jako autentičan načim pomaže da otkrijemo naš glas.🧚‍♀️ Nakon samo godinu dana rada sa Elenom, mogu slobodno da kažem da sam se oslobodila i pustila glas pred svojim roditeljima, prijateljima i počela da svesno dopuštam da se čujem.🧚‍♀️ Njena stručnost i otvorenost me je na potpuno prirodan način vodila ka iskonskom prepoznavanju onoga što je unutar mene, tanani glas koji želi da se oslobodi. Način rada je veoma blizak našem biću a u isto vreme veoma inovativan i drugačiji. Predivno je sa njom raditi, i svaki novi čas je čarobna avantura eksperimentisanja i otkrivanja. Pre svega oslobadjanja i dopuštanja da posvećeno otkrivamo mogućnosti glasa. Jedan jako važan momenat je i taj da sa Elenom na času osećam poverenje i slobodu, što je i najvažnije u prepoznavanju i biranju osobe sa kojom ćemo raditi. 🧚‍♀️ Beskrajno sam zahvalna što je na mom putu spoznaje ušla u život divna Elena koja me vodi ka potpunom oslobadjanju svog glasa. 🧚‍♀️ Zato Vam najiskrenije preporučujem njene časove pevanja, jer ćete zasigurno zajedno stvarati velike promene. 🦋🙏🏻😇❤️🍀❤

  Kristina Vladisavljevic Avatar Kristina Vladisavljevic
  October 13, 2020

  positive review  Časovi pevanja kod Elene su neprocenjivi za otkrivanje slobode izražavanja kroz glas, disanje i pokret. Elena objedinjuje ove elemente izražavanja na metodičan način i empatično podstiče razvoj svesti o sopstvenom glasu prateći njegovo utelovljenje. Kroz rad na oslobađanju glasa kroz pevanje radi se i na osvešćivanju načina modulacije i kanalisanja glasa, što podstiče razvoj kreativnog izražavanja. Iskrena i topla preporuka svima koji žele da istražuju izražavanje sebe na ovaj način 😊

  Sladjana Djordjevic Avatar Sladjana Djordjevic
  October 4, 2020