Scroll Top

Telo i glas

Radionice “Telo i glas” osmišljena je kao način da se dublje povežemo sa telom dok pevamo. Namenjena je svima koji su dolazili ili dolaze bilo na individualne ili grupne časove pevanja, kao i onima koji se tek upoznaju sa glasom. Podrška na radionici nam je Aleksander tehnika koja se primenjuje svuda u svetu u radu sa izvođačima kojima je primarni instrument telo (pevači, plesači, glumci). Radionicu vodim u saradnji sa Ivanom Malić (@bitiudodiru), sertifikovanom učiteljicom ove tehnike. Svaka radionica posvećena je jednom segmentu tela, a ukupno ih ima šest: glava/vrat, grudni koš, kičmeni stub, ruke, karlica/noge i celina. 

Aleksander tehnika nam pomaže da telo pripremimo za glas. Svesnim usmeravanjem pažnje na telo, ali i kroz dodir, poziva nas da osvestimo navike koje su stale na put slobodnom glasu. Dodir je u službi dubljeg telesnog doživljaja, tako da sva saznanja sa naših časova koja su dolazila primarno kroz reč, kroz dodir možemo osetiti direktnije. U rezultatu imamo više svesnosti u pevanju, samim tim više mogućnosti za glas.

Kada se povežemo sa telom, na redu je glas i vokalne vežbe koje vodim shodno temi. Nakon što prođemo kroz segment tela i vokalne vežbe, pevamo zajednički repertoar, a hrabri pojedinci i samostalno pesmu po izboru. Radionice se održavaju jednom mesečno (najčešće vikendom) u prostoru blizu Hrama Svetog Save.