Scroll Top

Časovi Pevanja

Individualni časovi pevanja

Individualni čas pevanja je svesni susret sa sopstvenom unutrašnjom muzikom i prilika da ona postane vidljiva. Zakazuje se uživo ili onlajn (zoom aplikacija), u zavisnosti od trenutnih mogućnosti polaznika.

Kako izgleda jedan Slobodno pevaj” individualni čas pevanja? 

U okviru Slobodno pevaj” muzičke edukacije glasu prilazimo na dva nivoa: 

  1. Telesno – kroz otkrivanje telesnih navika, iskustveno upoznavanje bazične anatomije, prakse telesne svesnosti, uzemljenja i centriranja, otkrivanje glasovnih putanja i glasovnog aparata

  2. Muzički – kroz otkrivanje muzičkih sistema, razvijanje slušne percepcije, učenje tipičnih melodijskih i ritmičkih obrazaca.
Struktura časa 

Vreme trajanja časa je 1h. Početak časa rezervisan je za kontakt sa telom i vežbe relaksacije u cilju pripreme terena za glas. Nijedan deo tela nije izolovan, pa tako i glas postoji kao deo celovitog, organskog sistema i odražava njegove navike. Stavljajući svest na kontakt sa podlogom, celinu kičmenog stuba, vezu vrata i glave, otvaramo mogućnost da se telo posloži i pripremi za sledeću stanicu – zvuk.  

Postepeno kretanje ka zvuku omogućava nam da razumemo da je celo telo uključeno u aktivnost puštanja glasa. Učeći da koordinišemo celinu tela, postepeno razumevamo da je čitavo telo instrument koji učestvuje u stvaranju zvuka. Sve njegove šupljine i krivine u stanju su da se ozvuče. Središnji deo časa je namenjen glasovnoj eksploraciji i čine ga raznovrsne vežbe koje uključuju aktivaciju celog pevačkog aparata.  

Poslednji segment pevačkog susreta jeste primena na pesmi koju odabereš. Svaka pesma ima specifične zahteve koje stavlja pred nas i uvek je lepo da promislimo koji su i kako im prići.  

Kome su namenjeni individualni časovi pevanja? 

Individualni časovi su namenjeni svima koji žele da istraže puteve glasa na postepen i celovit način. Početnicima i iskusnijima koji su voljni da se otkrivaju u zvuku. Glas je deo celovitog ekosistema i stoga mi je važno da kažem da proces oslobađanja glasa nije pravolinijski. Telesne navike koje smo do sada izgradili ne mogu nestati preko noći i zato je prvi korak njihovo upoznavanje, a onda i traženje alternativa. Iz tog razloga ne verujem u recepte i brza rešenja, pa to ne nudim. Individualni čas traje jedan sat, a dužina edukacije zavisi od tvog cilja.  

Grupni časovi pevanja

Grupni časovi pevanja osmišljeni su kroz program „Pusti glas!“ i podeljeni su u dva nivoa: početni i napredni. Oba nivoa traju po 8 susreta.  

Kako izgleda jedan „Pusti glas!“ grupni čas pevanja? 

U okviru okviru Slobodno pevaj” muzičke edukacije glasu prilazimo na dva nivoa: 

  1. Telesno – kroz otkrivanje telesnih navika, iskustveno upoznavanje bazične anatomije, prakse telesne svesnosti, uzemljenja i centriranja, otkrivanje glasovnih putanja i aparata

  2. Muzički – kroz otkrivanje muzičkih sistema, razvijanje slušne percepcije, učenje tipičnih melodijskih i ritmičkih obrazaca.
Struktura časa 

Vreme trajanja časa je 1,5h. Početak časa rezervisan je za kontakt sa telom i vežbe relaksacije u cilju pripreme terena za glas. Nijedan deo tela nije izolovan, pa tako i glas egzistira kao deo celovitog, organskog sistema i odražava njegove navike. Stavljajući svest na kontakt sa podlogom, celinu kičmenog stuba, vezu vrata i glave, otvaramo mogućnost da se telo posloži i pripremi za sledeću stanicu – zvuk. 

Postepeno kretanje ka zvuku omogućava nam da razumemo da je celo telo uključeno u aktivnost puštanja glasa. Učimo da koordinišemo celinu tela i otkrivamo telesne navike koje stoje na putu slobodnog proticanja zvuka. Središnji deo časa je namenjen glasovnoj eksploraciji i čine ga raznovrsne vežbe koje uključuju aktivaciju celog pevačkog aparata.  

Poslednji segment pevačkog susreta jeste primena na pesmama koje su predviđene za priliku grupnih časova. Svaka pesma ima specifične zahteve koje stavlja pred nas i uvek je lepo da promislimo koji su i kako im prići.  

Kome su namenjeni grupni časovi? 

Grupni časovi su namenjeni početnicima, svima koji tek treba da se sretnu sa svojim glasom, a vole da uče uz prirustvo drugih. Na program su dobrodošli svi radoznalog tela i duha koji žele na celovit i postepen način da se upoznaju sa glasom. Donja starosna granica je 18 godina. 

Grupni rad nudi pregršt mogućnosti i dinamika koja se napravi između članova gotovo uvek dodatno inspiriše na vokalno istraživanje. Ako voliš da istražuješ u okviru podržavajuće grupe, radujem se da budem vodič na putu tvog učenja. 

Kako da se prijaviš? 

Za učešće na programu se ne prolazi audicija i ne postoji muzička procena u tom smislu. Prijava za grupni čas podrazumeva popunjavanje upitnika i zoom poziv u trajanju od 20 minuta kako bismo bili sigurni da je program pogodan za tebe. Ako se odlučiš da učestvuješ, šaljem ti sve važne informacije. 

Utisci sa časova